Ce ar trebui sa stii daca ai in plan schimbarea furnizorului de gaze

Data de 1 iulie 2007 a marcat momentul in care toti consumatorii au dreptul sa isi aleaga furnizorul de energie electrica. Astfel, fiecare persoana interesata este libera sa analizeze optiunile din piata libera de energie, sa compare ofertele, pentru ca la final sa opteze pentru pachetul cel mai convenabil.

Deja in piata de electricitate concurenta a devenit destul de acerba in ceea ce priveste atragerea unui numar cat mai mare de clienti iar ofertele cu care vin furnizorii in intampinare sunt destul de tentante. Asta nu inseamna ca toti consumatorii au aceleasi nevoi, deci este recomandat sa iti stabilesti prioritatile si asteptarile inainte de a lua vreo decizie, implicit de a semna contractul.

Trebuie sa stii de la bun inceput ca procesul de schimbare a unui furnizor gaze naturale este gratuit, deci nu vei fi supus la niciun fel de taxa sau tarif. Totusi, este necesar sa cunosti etapele de parcurs in vederea schimbarii furnizorului, care includ colectarea informatiilor necesare pentru schimbarea propriu-zisa a furnizorului, schimbarea efectiva a acestuia si nu in ultimul rand, regularizarea toturor obligatiilor de plata.

Consumatorii casnici nu isi pot fundamenta decizia de schimbare a furnizorului numai pe baza pretului. Este important pretul, insa nu ar trebui sa fie singurul criteriu care sa te determine sa iei decizia finala. Clauzele contractuale nu sunt de neglijat, la fel si modalitatile de plata sau durata contractului.

Pasii pe care ii vei parcurge in vederea schimbarii furnizorului de gaze

Dupa ce ai consultat lista cu furnizorii de gaze si ai analizat ofertele, urmeaza sa iei legatura cu acela pe care il gasesti cel mai avantajos pentru tine. Asadar, va trebui sa negociezi cu cealalta parte pretul si clauzele contractului, o etapa marcanta pentru toata perioada colaborarii cu furnizorul. Dupa ce aspectele mentionate s-au stabilit de comun acord urmeaza si incheierea contractului cu noul furnizor.

Pentru asta trebuie sa iei in calcul si termenul de preaviz de 21 de zile pentru denuntarea unilaterala. Intentia de reziliere a contractului trebuie notificata in scris furnizorului actual cu respectarea termenului si conditiilor de denuntare unilaterala stipulate in contract. Cel mai indicat este sa obtii de la acesta si o confirmare in scris cum ca a primit notificarea ta.

Este de obligatia ta sa achiziti toate platile catre actualul furnizor, insa nu si facturile care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instantelor de judecata, in cazul in care exista. In ipoteza in care omiti aceasta etapa trebuie sa stii totusi ca furnizorul actual nu are dreptul de a refuza rezilierea contractului si mai mult, este obligat sa dea curs solicitarii tale.

Ditribuitorul retelei este obligat sa citeasca sau sa estimeze indexul contorului tau si sa il comunice noului furnizor. Acesta se va consemna pe prima factura, astfel incat sa stii de la ce index pleci la drum cu noul furnizor. Momentul in care vei primi o copie a contractului sau un sms de instiintare, va coincide cu acela in care te poti considera noul client al furnizorului de gaze pentru care ai optat. Practic de la aceasta data furnizorul va incepe sa iti vanda gaze naturale, iar tu vei plati facturile in contul sau.

Tin sa mentionez din nou ca procesul de schimbare a furnizorului nu implica plata niciunei taxe si nici o modificare a instalatiei. Subliniez asta deoarece sunt multe persoane care aleg sa nu faca nicio schimbare in aceasta directie de teama ca vor fi solicitati la diverse cheltuieli sau ca vor fi deconectati. Este mai simplu si mai eficient sa primesti o singura factura pentru curent si gaze, motiv pentru care Eva-energy poate deveni furnizorul tau de energie elctrica si gaze naturale.

Leave a Reply

Categories