O vom lua cu inceputul si anume cu enuntarea acestui proces. Pentru a intelege in cele ce urmeaza cum se desfasoara toate etapele trebuie sa stii ca regenerarea bateriilor cu plumb inseamna readucerea lor la viata, in cazul in care sunt defecte sau uzate.
Acest proces de regenerare este posibil datorita evolutiei tehnologice a bateriilor cu plumb. Acum multi ani in urma, daca o baterie se strica, ea nu mai putea fi readusa la viata prin nicio metoda.
De ce se strica bateriile cu plumb?
Exista numeroase cauze care duc la defectiuni la nivelul bateriilor, insa printre cele mai comune se numara:
- Supraincarcarea: duce la pierderi semnificative de apa si gel, dar si la uscarea separatorilor.
- Subincarcarea: sulfurarea si coroziunea apar de pe urma incarcarii incomplete a bateriilor.
- Supradescarcarea: placile anatodice se pot defecta extrem de usor in acest caz.
- Suprasolicitatea: Celulele bateriei pot fi distruse, iar aparitia sparturilor si a crapaturilor in membrana bateriei sunt destul de frecvente.
- Stocarea in stare descarcata: de cele mai multe ori, conduce la coroziunea, hidrarea si sulfurarea bateriei.
Atentie insa! Doar bateriile defecte datorita sulfurarii pot fi regenerate. Cum? Printr-un procedeu electrochimic denumit desulfatarea – inversul sulfurarii. Avand in vedere ca 87% din cazurile in care o baterie se strica se datoreaza sulfurarii, este deja de la sine inteles cat de multe baterii pot fi salvate prin acest procedeu.
Ce este sulfurarea?
Anodul din oxid de plumb si catodul din plumb sunt cei doi electrolizi din care bateriile sunt formate. Acestia sunt scufundati intr-un electrolit numit acid sulfuric.
Sulfurarea este procedeul chimic care incepe atunci cand oxidul de sulf se depune la suprafata celor doi electrolizi – el transforma substanta in sulfat de plumb, iar apoi o cristalizeaza. In locul in care acidul sulfuric ar fi trebuit sa se afla se va afla apa – moment in care bateria nu mai raspune la niciun fel de stimul extern.
Cum functioneaza desulfatarea?
Aici intervin, pe post de ajutoare, curentii de inalta frecventa si amplitudine care actiuneaza controlat asupra celor doi electrolizi. Maniera in care acest lucru se intampla tine foarte mult de tipul si modelul bateriei in cauza.
Regenerarea, salvarea propriu zisa a bateriei, include atat procesul de desulfatare, cat si incarcarea bateriei, descarcarea acesteia, testarea, analiza, identificarea altor probleme, acolo unde este cazul si o reincarcare ulteriora.
Cine poate face aceste lucruri?
Atunci cand vorbim despre bateriile cu plumb inseamna ca ne axam pe cele pentru stivuitoare. Echipa Hakuservice, cu site-ul oficial https://www.baterii-stivuitor.ro/, este cea care se poate ocupa de readucerea la viata a bateriilor cu plumb.
Nu este deloc indicat sa se ceara ajutorul amatorilor pentru a rezolva astfel de probleme. De ce? Pentru ca plumbul, dar si celelalte substante componente sunt extrem de inflamabile – manipularea incorecta a bateriei poate cauza probleme extrem de serioase.
Daca vrei sa aflii si mai multe despre acest proces, dar si despre ce trebuie sa faci atunci cand desulfatarea nu mai poate salva o baterie, iti recomand sa accesezi baterii-stivuitor.ro. Poti lua chiar legatura cu echipa pentru si mai multe detalii de acest gen.