Ce trebuie sa stii inainte de a face o donatie bisericii privind textilele sau vesmintele de preot

Sunt multi buni crestini care din dorinta de a-si exprima sprijinul fata de comunitate si mai ales fata de biserica de care apartin doneaza lacaselor de cult obiecte necesare. Desigur, nu poate fi vorba decat de resurse financiare sau de textile, vesminte, lucruri necesare pentru slujbe.

Acestea sunt de asemenea cumparate din bugetele proprii de catre parohi. Pentru cei care au astfel de intentii trebuie sa stie ca fapta buna facuta pana la capat implica ceva responsabilitate.

In general astfel de produse sunt achizitionate din magazine de profil, produse dupa standarde religioase daca se poate spune astfel. Un exemplu in acest sens este Crilovic, care poate produce la comanda orice tip de vesminte sau textile.

Iata ce trebuie spus celor care intentioneaza sa doneze astfel de produse bisericilor:

  • In ceea ce priveste gama de vesminte preotesti tesute sau brodate desigur ca exista diferente de executie, modele, culori, dar mai ales la capitolul materiale. Acestea sunt in set, asadar nu poate fi cumparat doar felonul sau numai patrahirul. Asadar ar fi bine sa existe o informare de la cel care ar urma sa poarte aceste vesminte ce anume este mai confortabil sau preferat.
  • Pentru ca donatia sa fie realmente ceva util si aparte este recomandata comanda speciala de vesminte preotesti. Spre exemplu la Crilovic pot fi cerute nu doar anumite dimenisuni ale seturilor de vesminte, ci si anumite culori sau modele. Din nou, este evident ca trebuie intrebat de preot ce tip de vesmant ii lipseste si ce anume ar onora sa poarte. Unele vesminte in functie de culoare sunt purtate exclusiv la anumite sarbatori, in timp ce alte nuante sunt general valabile.
  • In ceea ce priveste produsele de tip diverse acoperaminte si ornamente bisericesti nimic nu este ales la intamplare. Desigur ca o perna brodata si colorata pe care o poti dona bisericii este un dar binevenit. Insa in mod specific unele textile sunt mai pretentioase. Spre exemplu comanda de straguri, prapuri trebuie sa presupuna un altfel de tip decat cel deja existent in biserica.
  • Daca doresti sa te orientezi spre a dona un set de textile pentru sfintele vase din nou vorbim despre un set astfel incat trebuie sa iti asumi toate cele 4 elemente.
  • Poti cere la comanda facuta sa fie inscriptionat numele tau ca donator sau un mesaj scurt despre asta. Totusi aceste gesturi trebuie facute discret, fara sa atragi atentia. Poate ca brodarea initialelor pe unele textile, intr-un mic colt ar fi de ajuns.

In plus, atunci cand alegi unde sa comanzi astfel de produse trebuie sa tii cont de priceperea celor in cauza. Textilele de acest gen si vesmintele preotesti sunt un domeniu delicat cu implicatii religioase, stricte, dar si cu pretentii estetice legate de modul in care sunt croite, lucrate, cusute.

Crilovic este un producator autohton cu reputatie, iar gama sa de produse este prezentata online, in cadrul paginii oficiale. Preturile difera intocmai pentru ca marea lor majoritate sunt facute pe comanda, dar orientativ vei gasi tot aici si preturile percepute.

Leave a Reply

Categories