Cum este sarbatorita Black Friday si in alte tari

In Mexic, Black Friday a reprezentat o inspiratie pentru ca guvernul si industria magazinelor Black Friday sa creeze un weekend anual in care sa fie oferite discounturi si perioade extinse de credit, iar ea se numea ‘el buen fin’ care s-ar traduce in romana, weekend-ul perfect. Aceasta perioada a luat fiinta incepand cu anul 2011, si are loc in noiembrie, in weekend-ul dinainte de ziua de luni in care sarbatoarea revolutiei mexicane a fost impinsa spre data originala de 20 noiembrie, ca rezultat al masurilor luate de catre guvern de a impinge anumite sarbatori spre ziua de luni a saptamanii pentru a evita ca studentii si angajatii sa isi largeasca perioada weekend-ului.

In India, popularitatea lui Black Friday este si ea in crestere. Motivul pentru aceasta crestere in popularitate este sporirea numarului de site-uri care ofera comert online. Marile companii de magazine din India incearca sa copieze modelul de cumparaturi din Statele Unite folosite in zile precum Black Friday sau lunea cibernetica. In Panama, ziua de Black Friday a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2012, ca o masura a guvernului de a atrage mai multi turisti in capitala tarii. Conform surselor oficiale, in acest an aceasta masura a atras peste 30 de mii de turisti.

Black Friday are loc si in Marea Britanie, una dintre primele celebrari ale acestei zile in Marea Britanie avand loc in anul 2003, cand un lant de magazine a vandut laptopuri si alte tipuri de dispozitive electronice pentru preturi de sub 50 de lire sterline, din moment ce multe alte magazine online copiau trendul folosit de catre site-uri precum Amazon si altele. Noua ani mai tarziu, adica in anul 2014, din ce in ce mai multe lanturi de magazine au adoptat schema de marketing Black Friday, oferind discounturi semnificativ de mari pentru a starni cumparatorii de Craciun. In timpul acelei zile din 2014, fortele de politie au fost chemate la magazinele din toata Marea Britanie pentru a face fata cu probleme cauzate de catre multimile de clienti, amenintari, clienti agresivi si problemele legate de trafic.

In alte tari, cum ar fi Australia, Black Friday a aparut relativ mai recent, anume in anul 2011. In anul 2012, dupa doi ani de rezultate dezamagitoare, multe departamente de magazine din Brazilia si-au unit fortele in incercarea de a face fata competitorilor straini in ceea ce a fost o zi de Black Friday de succes, care a dublat veniturile incasate comparativ cu ceilalti doi ani precedenti. Black Friday mai este cunoscuta si sub numele de ‘viernes negro’ in statul Costa Rica. In alte tari, precum Germania, Austria si Elvetia, vanzarile de Black Friday reprezinta un cumul al initiativelor mai multor sute de magazine online.

Leave a Reply

Categories