Sistemul familial este unul complex care se bazeaza pe principii si pe obiceiuri familiale care au fost adoptate de-a lungul timpului si care sunt caracteristice unei anumite civilizatii si culturi. Uneori, acest sistem bine pus la punct este perturbat de anumiti factori externi care destabilizeaza starea de echilibru creata si ajunge la situatii conflictuale, tensionate si chiar la divort.
Divortul reprezinta ultima solutie in cazul unei familii si are loc atunci cand toate celelalte cai de rezolvare a conflictului au fost epuizate. Divortul nu este o procedura placuta pentru nicio parte si, in special atunci cand sunt multe averi de impartit, este o procedura foarte lunga, consumatoare de timp si uneori foarte costisitoare. Dar este oare absolut necesar sa se ajunga la divort sau exista si alte posibilitati de rezolvare a problemelor intr-o familie care sa nu apeleze la aceasta solutie finala?
Una dintre modalitatile de evitare a fenomenului de divort este comunicarea intre parteneri. Atunci cand unul dintre soti observa o problema de orice natura la celalat este bine sa o semnaleze si sa ii ceara o explicatie pe moment asupra comportamentului inadecvat. Daca, dimpotriva, se admit anumite comportamente necorespunzatoare si nu sunt discutate pe moment, acestea pot adanci problemele deja existente in familia respectiva pana la o dimensiune care nu mai poate fi acoperita si astfel se poate ajunge inevitabil la divort. De asemenea este foarte imporatant sa se discute cu partenerul orice problema o intampina unul dintre soti, indiferent ca este de natura financiara, profesionala sau personala deoarece aceasta este un fenomen generator de stres si suparare care, daca nu este cunoscuta de celalalt partener, nu poate fi inteleasa.
Apoi exista posibilitatea apelarii la ajutorul de specialitate oferit de catre un agent de consiliere familiala. In esenta acesta va incerca sa identifice cauzele care au dus la degenerarea relatiilor intr-o familie si sa incerce sa le elimine sau sa le micsoreze efectele. In esenta este vorba tot despre comunicare. Cei de la consilierea familiala nu fac altceva decat sa ii determine pe parteneri sa vorbeasca deschis despre problemele pe care le intampina, despre nemultumirile lor si despre cerintele pe care le au in legatura cu partenerul lor de viata. Deseori, in fata unui mediator cu experienta, partenerii isi deschid sufletul si refuleaza toate frustrarile pe care le au.
Nu in ultimul rand, este vorba si de hotararea partenerilor de a lupta pentru casnicia lor. Daca sunt convinsi ca au pentru ce lupta si ca inca mai au sentimente pentru partener si doresc sa locuiasca impreuna si pe viitor, atunci majoritatea oamenilor nu vor precupeti nici un efort pentru a pastra casnicia lor. Daca, dimpotriva, hotarasc ca este momentul sa se separe definitiv, atunci, cu siguranta vor opta pentru divort.