Efectele extractului de Boswellia asupra artritei

Este cunoscut faptul ca Boswellia poseda abilitati antiinflamatorii. Din acest motiv, acesta a fost testat pentru o serie de afectiuni inflamatorii cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoida, bursita si tendonita. In ultimii ani, o serie de studii de cercetare au stabilit, de asemenea, rolul de extract de Boswellia in tratamentul artritei.

In plus, s-a constatat ca un supliment de Tamaie Extract (Boswellia) prezinta unele efecte de vindecare la pacientii cu astm bronsic si boala inflamatorie intestinala. De fapt, extractul de Tamaie Extract (Boswellia) este de asemenea studiat in tratamentul bolilor rare cum ar fi colita colagena (o boala inflamatorie a colonului) si gliomul malign (un tip de tumoare cerebrala). Cercetarile ulterioare isi pot dezvalui rolul in diferite alte boli.

De acum, studiul modern sustine puternic rolul sau de antiinflamator, antiarthritic, anti-aterosclerotic (adica previne blocarea arterelor), anti-hiperlipidemie (adica monitorizeaza nivelul lipidelor in sange), analgezic (adica amelioreaza durerea) si hepatoprotectoare (adica protejeaza ficatul).

Proprietatile medicinale ale Boswellia sunt prezente in rasina sa. Rasina vegetala poseda monoterpene, di- si triterpenice, acid triterpenic tetraciclic si patru acizi triterpenici pentaciclici majori. Acestea includ acidul beta-boswellinic, acidul acetil-beta-boswellinic, acidul acetil-11-keti-beta-boswellinic si acidul 11-ceto-beta-boswellinic.

Studiile efectuate pe modele animale demonstreaza ca acesti acizi boswellinici inhiba sinteza enzimelor pro-inflamatorii cum ar fi 5-lipoxygenaza. Acidul 3-O-acetil-11-ceto-beta-boswellinic (AKBA) este, de fapt, cel mai puternic inhibitor al 5-lipoxigenazei. Dar se pune problema ca de ce 5-Lipoxygenase este semnificativa in aceasta activitate?

Ei bine, acest compus, 5-Lipoxygenase, este responsabil pentru a declansa o cascada de raspunsuri la om. Acestea includ promovarea productiei de radicali liberi, dislocarea calciului, migrarea celulelor care provoaca inflamatii la locul inflamatiei si aderenta celulara.

Ca rezultat, raspunsurile inflamatorii sunt declansate in organism. Prin urmare, inhibarea activitatii 5-lipoxigenazei faciliteaza reducerea durerii si umflarea in randul pacientilor cu artrita. In ultimii ani, comunitatea stiintifica incearca sa studieze rolul extractului Boswellia in tratarea pacientilor cu artrita. Studiile efectuate asupra pacientilor cu osteoartrita si artrita reumatoida prezinta rezultate extrem de incurajatoare.

De exemplu; in timpul unui studiu efectuat in 2003 de catre o echipa de cercetatori, eficacitatea, tolerabilitatea si siguranta tratamentului cu extract de Boswellia serrata au fost testate la pacientii cu osteoartrita. A fost un studiu randomizat, dublu-orb, care a recrutat 30 de pacienti care sufereau de osteoartrita genunchiului.

Acesti pacienti au fost repartizati aleatoriu in grupuri in care unui grup i-a fost administrat extract de Tamaie Extract (Boswellia), si altii au primit medicamente placebo timp de 8 saptamani. Dupa aceasta perioada, regimul de tratament al celor doua grupuri a fost schimbat si continuat pentru inca 8 saptamani.

Simptomele bolii pacientilor au fost monitorizate atent pe tot parcursul studiului. In cele din urma, s-a constatat ca pacientii care au primit extract de Tamaie Extract (Boswellia) ca tratament au raportat o reducere a durerii la genunchi si umflarea genunchilor.

Din nou, flexia genunchiului si distanta de mers pe jos au crescut considerabil pentru acesti pacienti in comparatie cu grupul placebo. Aceste rezultate stabilesc eficacitatea extractului Boswellia in tratarea simptomelor de artrita.

Tinand cont de aceste rezultate, Dr. SP Raychaudhuri, MD, de la Universitatea din California, Davis Medical Center, a pregatit un compus imbogatit din extractul Boswellia numit 5-Loxin.

El a testat eficacitatea 5-Loxinei printr-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, efectuat pe 75 de pacienti cu osteoartrita usoara pana la moderata. In timpul acestui studiu, subiectii studiului (adica pacientii) au fost repartizati aleatoriu in trei grupe de cate 25 de pacienti.

Fiecare grup a primit o doza de 100 mg / zi, 125 mg / zi de extract imbogatit si medicamente placebo pentru un interval de 90 de zile. In acest timp, durerea, activitatea fizica si profilul lichidului sinovial al pacientilor au fost monitorizati la intervale regulate. La sfarsitul acestui studiu, s-a aratat ca atat dozele de 5-Loxin ajuta la ameliorarea simptomelor de durere si disconfort la pacientii cu un scor semnificativ in comparatie cu rezultatele pentru placebo.

Rezultate mai bune au fost obtinute cu doze mai mari de 5-loxin. Acest lucru demonstreaza ca in viitor asemenea extracte din plante imbogatite de Boswellia ar putea fi utilizate ca terapie conventionala pentru artrita. De fapt, putine rapoarte nepublicate sustin ca extractul de Boswellia poate ajuta si in combaterea simptomelor artritei reumatoide.

Doua studii controlate cu placebo, care au utilizat 81 de pacienti cu artrita reumatoida, au sustinut o reducere a durerii si a edemelor in regiunile afectate dupa administrarea de doze orale pe o perioada de 3 luni. Un alt studiu comparativ a demonstrat ca terapia cu extract de Boswellia prezinta imbunatatiri simptomatice la pacientii cu poliartrita reumatoida comparativ cu terapia cu aur oral.

Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu s-au dovedit a fi schita din cauza lipsei de detalii. Astfel, trebuie realizate cercetari suplimentare pentru a obtine rezultate confirmate in acest domeniu. Cu toate acestea, eficacitatea lui Boswellia de a avea un efect antiinflamator la pacientii cu artrita nu poate fi falsificata ca un intreg.

De fapt, ele sunt cunoscute a fi mult mai eficiente decat AINS utilizate in mod conventional datorita capacitatii sale de a proteja impotriva leziunilor articulare. AINS-urile sunt cunoscute pentru a perturba sinteza glicozaminoglicanelor, care la randul lor duce la deteriorarea articulara accelerata la pacienti. Acidul boswellinic, dimpotriva, reduce in mod semnificativ degradarea glicozaminoglicanului, protejand astfel deteriorarea articulara.

Astfel, utilizarea de extracte din plante din Boswellia ar putea fi recomandata pacientilor cu artrita.

Leave a Reply

Categories