Planetara – ce este si cand stii ca s-a stricat

Planetara are rolul de a transmite energia cinetica catre roti, de la motor. Aceasta piesa este componenta a sistemului de transmisie si este de fapt un ax cadranic care are doua articulatii la capete (capete de planetara). Axul cadranic este o bucata de otel care se cupleaza la cele doua capete si pun rotiile in miscare atunci cand masina trece peste denivelari sau cand invarti volanul.

Aceasta piesa este ultima din sistemul de transmisie. La masinile cu tractiune pe fata, miscarea dintre capetele planetarei si axul din otel se face inttr-un mod mult mai amplu, pentru ca masina sa fie manevrata cu usurinta in cazul virajului si deplasarii rotilor.

Planetarele nu fac parte din categoria pieselor care se defecteaza repede, chiar si asa, daca trebuie inlocuite le poti comanda de pe autopiesa.ro. Aceste piese nu sunt piese consumabile, dar tine doar de stilul de condus al soferului si de ingrijirea masinii.

Totusi, defectarea planetarelor se intampla cel mai des la masinile cu tractiunea pe fata. Din pricina faptului ca la viraje se pune presiune pe articulatia planetarei, defectarea acestei piese la masinile cu tractiune pe fata este cel mai des intalnita.

Planetara se poate strica si daca in interiorul burdufului s-a acumulat praf sau se pierde vaselina din interior. Cu ajutorul burdufului, planetarele functioneaza, iar in cazul ruperii sau deteriorarii acestuia, se pot strica si planetarele.

De asemenea, daca se apasa pe pedala de ambreaj intr-un mod incorect, planetarele se pot strica sau uza. Acest lucru se produce in momentul in care pedala este liberata brusc, in timp ce maneta de viteze este intr-o treapta superioara.

Stilul acesta de sofat duce la slabirea pedalei, sistemul ambreajului se poate strica cu totul si planetarele vor avea cu siguranta de suferit. Daca ambreajul se utilizeaza pentru a cobori pantele sau pentru a le urca sau daca plecarea de pe loc se face brusc cand masina este intr-o treapta superioara si nu in viteza 1, planetarele se pot strica.

In alta ordine de idei, folosirea incorecta a ambreajului poate duce la defectarea intregului sistem de transmisie. Daca s-a intamplat deja acest lucru si nu ai gasit piesele potrivite, poti alege din gama variata de pe autopiesa.ro, unde gasesti toate piesele necesare pentru tipul de masina pe care il conduci.

Atunci cand planetarele s-au defectat, s-ar putea sa auzi zgomote puternice la plecarea de pe loc, sunete ciudate la viraje sau batai in zona rotilor.

Prin exercitarea ambreajului si a volanului pentru a efectua viraje sau miscari bruste, planetarele se defecteaza si daca auzi aceste sunete, cel mai probabil asta e problema. E recomandat sa apelezi la un specialist pentru remediere problemei, respectiv la un mecanic auto.

Planetarele sunt componente importante ale masinii, iar timpul de inlocuire a acestora depinde foarte mult de modul in care iti intretii masina, de modul in care o ingrijesti si de felul in care conduci. De obicei, cele mai dese probleme la piesele masinilor apar datorita stilului de condus al soferilor.

Leave a Reply

Categories