Polonia ameninta ca va iesi din UE. Tensiunile mari intre Varsovia si Bruxelles pot duce la un Polexit

Numeroase dispute s-au creat intre Polonia si Bruxelles saptamana trecuta. Nivelul lor a fost unul ingrijorator, escaladarea tensiunilor a dus la un posibil gand de iesire al Poloniei din Uniunea Europeana. Premierul Mateusz Morawiecki a contestat unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene. Gestul fara precedent al sau a dus la tensiuni serioase intre guvernul polonez si Uniunea Europeana.

Bruxelles se teme ca Polonia se va orienta catre un nou “Polexit”, denumit dupa britanicul “Brexit”. Franta este cea care considera ca este un risc mare pe care si-l asuma Polonia, in momentul de fata. Ministrii de externe francez si german au facut vineri reprosuri catre Polonia, considerand ca aderarea la UE se face pe baza “aderarii complete si neconditionate la valorile si regulile comune”. Ministrii mai relateaza si ca “nu este un simplu angajament moral, ci si un angajament juridic”.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca se vor folosi toate prerogativele necesare impotriva Poloniei. “Prioritatea noastra cea mai mare este sa ne asiguram ca drepturile cetatenilor polonezi sunt protejate si ca acestia se vor bucura de beneficiile acordate de apartenenta la Uniunea Europeana.”, mai declara presedinta. Mai multe noutati puteti vedea pe nstiri.ro, care este un site de stiri nationale si internationale.

Declaratiile au venit dupa ce Tribunalul Constitutional al Poloniei a decis faptul ca articole-cheie ale principalelor tratate europene nu sunt compatibile cu legislatia poloneza. Curtea Constitutionala a respins principiul care spunea ca legislatia UE are intaietate asupra lagislatiei nationale.

Totusi, in ciuda acestor discutii acide, premierul Morawiecki si presedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski neaga speculatiile conform carora Polonie ar iesi din UE. Ei declara ca opozitia raspandeste stiri false pentru a speria electoratul. Aderarea la Uniunea Europeana a oferit polonezilor accesul la miliarde de euro care au transformat vizibil tara.

Donald Tusk, fostul presedinte al Consiliului European si seful celui mai mare grup de opozitie din Polonia a declarat intr-un videoclip pe Twitter: “Operatiunea planificata de Jaroslaw Kaczynski pentru a scoate Polonia din Europa a inceput cu toata viteza. Daca ramanem inactivi, nimic nu-l va opri.”

Liderii Poloniei sustin ca nu vor sa iasa din Uniunea Europeana insa vorbesc tot mai des despre o “dictatura” a Bruxelles-ului. Cativa apropiati a lui Kaczynski discutau despre ceea ce se intampla in Europa, intr-un ton nu neaparat placut liderilor UE, conform BBC.

Polonia a solicitat 57 de miliarde de euro, bani necesari pentru a finanta anumite proiecte, Comisiei Europene. Aceasta actiune nu a fost aprobata inca, negocierile fiind in desfasurare. Guvernul polonez vede aceasta situatie ca pe “o capcana intinsa de Bruxelles”. In functie de negocierile si hotararile la care se vor ajunge, guvernul din Polonia trebuie sa dea numeroase explicatii cetatenilor. Nu doar guvernul, ci intreaga Polonie beneficiaza de facilitatile pe care le aduce aderarea la Uniunea Europeana. Despre stiri externe si de interes international puteti citi pe Nstiri.ro.

Leave a Reply

Categories