Terapie Vizuală pentru ambliopie la copii. Unde poți merge cu copilul la tratament

Ambliopia, numită și boala ochiului leneș, afectează între 2 și 5% din populația lumii. Apare în copilărie sau chiar la naștere și se manifestă prin acuității vizuale scăzută a unuia dintre ochi. Deși ochiul nu are nicio leziune sau problemă de natură organică, imaginile pe care le transmite creierului sunt încețoșate. Creierul le ignoră și procesează doar imaginile de la ochiul sănătos. Pentru tratarea ambliopiei este nevoie de un proces de dezvoltare și reeducare a vederii, adică de a învăța creierul și ochiul ambliop să lucreze împreună. O soluție în acest sens este terapia vizuală.

Ce este terapia vizuală

Terapia vizuală reprezintă un set complex de tehnici și exerciții pentru ochi prin care pacientul își poate recupera vederea. Frecvent utilizată de oftalmologii și optometriștii din SUA, Canada sau Australia, terapia vizuală a început să fie folosită și în România ca și metodă de tratare a ambliopiei.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan, folosește terapia vizuală în tratamentul ambliopie la copii de mai bine de 10 ani. Observând rezultatele extraordinare pe care le-a obținut cu ajutorul terapiei, acesta a creat un departament dedicat terapiei vizuale, iar până în prezent peste 1000 de pacienți și-au recuperat vederea cu ajutorul tehnicilor folosite.

„98% din pacienții care au urmat terapia, și-au recuperat vederea cu cel puțin 30%. La copii eficiența este de 100%, dacă ambliopia este diagnosticată la timp.”, susține Dr. Alexandru Dimitriu.

Cum funcționează terapia vizuală

Terapia vizuală este recomandată copiilor, începând cu vârsta de 6 ani.

Ședințele de terapie au loc atât la clinică, cât și la domiciliu și sunt coordonate de un specialist în terapie vizuală. Toate exercițiile sunt organizate ca niște jocuri, fiind o metodă prietenoasă de tratament cu eficiență maximă în cazul copiilor.

Exercițiile forțează ochiul ambliop să vadă, iar odată cu îmbunătățirea vederii, se îmbunătățește și coordonarea ochi-mână, sensibilitatea la contrast sau orientarea în spațiu.

Cât durează tratamentul pentru ambliopie la copii

Tratamentul prin terapie vizuală pentru ambliopie la copii durează între 6 și 18 luni. Durata acestuia depinde de gradul ambliopiei, vârsta copilului, abilitățile psiho-cognitive etc.

Dr. Alexandru Dimitriu susține: „eficiența tratamentului este determinată mai ales de motivația pacientului. La Clinica Optisan avem un psiholog specializat în terapie vizuală, care urmărește performanțele micului pacient și adaptează parametrii din programul de exerciții în funcție de rezultate, dar și găsește cele mai prietenoase metode de a-l motiva.”.

Deși se află în Zalău, județul Sălaj, Clinica Optisan are săptămânal pacienți din toată țara. Faptul că o parte din ședințele de terapie se pot realiza la domiciliu, îi ajută pe pacienții aflați la sute de kilometri. Aceștia revin doar pentru verificarea performanțelor și consolidarea rezultatelor.

Care sunt pașii pentru a intra în protocolul de terapie vizuală

Prima dată trebuie să programați un consult oftalmologic pentru efectuarea mai multor investigații. Medicul oftalmolog stabilește în cadrul consultației inițiale gradul ambliopiei și dacă micuțul este eligibil pentru terapie vizuală.

Un lucru important: deși o parte din ședințele de terapie se realizează la domiciliu, primele ședințe trebuie să fie efectuate în cabinet. Astfel, atât medicul, cât și terapeutul pot urmări copilului abilitățile psiho-cognitive, personalitatea și îi pot adapta protocolul de tratament. În funcție de rezultatele din cabinet, copilului i se indică numărul de ședințe la domiciliu.

Mai multe detalii despre terapie vizuală pentru ambliopie la copii găsiți aici:

www.optisan.ro

T: +40360086888

M: +40746672215

Leave a Reply

Categories