Untul de shea

Untul de shea a fost utilizat in scop comercial si in scopuri medicinale, precum si si in domeniul frumusetii. Borcanele de shea au putut fi gasite chiar si in caravanele reginei egiptene Cleopatra si a fost, de asemenea, folosit de Nefertiti sau Regina din Saba.
Untul de shea este folosit pentru a oferi protectie la soare. Acesta contine protectie solara naturala, sub forma de acid cinamic. De asemenea, are utilizari medicinale pentru dureri de stomac, dureri de cap, pentru icter si pentru a proteja pielea nou-nascutilor. Ca si aliment, este foarte popular amestecat cu cuscus pentru masa de seara. In Nigeria, untul de shea este frecat in jurul narilor pentru cei cu probleme ale sinusurilor si congestie. Untul de Shea este de asemenea folosit pentru a desinfecta ranile. Se spune ca, in ultimii ani, grupurile rebele din Uganda isi frecau corpurile cu unt de shea in credinta ca acesta i-ar putea apara de gloante.
Iar respectul pentru acest copac este pe deplin indreptatit: nimic din ceea ce este luat de la el nu este irosit. De fapt, in unele tari, oamenii multumesc copacului atunci cand este vremea recoltei. Chiar si untul de shea de calitate mai slaba, care nu poate fi utilizat pentru produse cosmetice sau produse alimentare este folosit la pieile tamburului, combustibil de lampa, lumanari, lubrifiant pentru carute de magari si pentru a apara de apa peretii, usile si ferestrele.

Leave a Reply

Categories